Există anumite alimente care pot influența și favoriza inflamația și provoca simptome asociate cu astmul bronșic.

Fotografie de Luci pe Pexels.com

Conform unui articol publicat în revista “Nutrients” din noiembrie 2017, anumite alimente pot avea efecte pro și contra inflamație, ceea ce înseamnă că pot ajuta sau din contră agrava astmul bronșic.

Iată câteva exemple de alimente care pot agrava sau favoriza crizele de astm bronșic.

  1. Îndulcitorii artificiali

Deși rare, alergiile alimentare pot favoriza astmul bronsic, conform clinicii Cleveland. În special aspartamul, mai ales din băuturile carbogazoase, poate favoriza apariția reacțiilor alergice, conform Fundației Americane de Astm și Alergii. Este subliniat faptul, că persoanele care prezintă probleme respiratorii să evite chimicalele, precum aspartamul, care poate cauza reacții alergice.

  1. Alimentele procesate

Multe alimente procesate conțin conservanți și coloranți care pot înrăutăți inflamația la nivel pulmonar. Alimente procesate precum fast food, cartofi prăjiți, alimente congelate, se pare că pot crește incidența simptomelor astmului. Se recomandă limitarea dacă nu evitarea completă a acestor alimente și înlocuirea cu fructe și legume.  Un studiu publicat în martie 2007, în revista “Thorax” a evidențiat că, carnea  procesată, consumată de 4 ori pe săptămână a fost asociată cu înrăutățirea simptomelor astmului. Trebuie citită eticheta nutrițională și când se constată  existența – parabenilor, tartrazinei , nitriților și nitraților se va evita sau se va limita cât mai mult consumul acestor alimente.

  1. Alimente grase

Deserturile, carnea roșie și alte alimente bogate în grăsimi saturate pot agrava inflamația și funcția pulmonară și exagerba simptomele astmului. Consumul acestor alimente pot duce și la creștere ponderală, care favorizează apariția astmului. Dacă ești supraponderal, plămânii vor lucra mai greu și va apărea o exagerbare a simptomelor. Unele grăsimi nu trebuie evitate, precum cele din pește, avocado, ulei de măsline, ulei de cocos, nuci și semințe care sunt sănătoase și benefice pentru persoanele care suferă de astm bronșic.

  1. Vin și bere

Sulfiții, utilizați frecvent ca și conservanți în vin și unele beri, pot înrăutății astmul pentru cei care prezintă simptome moderate și severe. Sulfiții se mai găsesc și în fructele deshidratate, creveți, condimente etc.

  1. Lactatele

O categorie importantă care trebuie evitată în astmul bronșic sunt lactatele. Se știe că produsele lactate în special laptele  și înghețata pot înrăutăți simptomele de astm în special datorită favorizării mucusului la nivel pulmonar. Totuși nu există suficiente date științifice care să demonstreze acest lucru. O cale prin care putem descoperi dacă avem o problemă legata de aceste alimente este să evităm pentru o perioadă de timp consumul acestora. În cazul în care constatăm că nu influențează, se recomandă consum moderat de lactate. În schimb se poate consuma iaurtul grecesc, care este bogat în probiotice și reprezintă o sursă de proteină sănătoasă.