Vitaminele din complexul B ajută la sănătatea metabolismului și reduce riscurile de a dezvolta un atac vascular cerebral.

Fotografie de Anna Shvets pe Pexels.com

Conform Mayo Clinic, vitamina B12, care este o vitamină solubilă în apă, are un rol esențial în funcționarea nervoasă, în formarea globulelor roșii și producerea ADN-ului. Deficitul de vitamină B12, survine atunci când o persoană urmează o dietă vegană sau vegetariană. Persoanele în vârstă pot dezvolta afecțiuni la nivel intestinal, care să împiedice absorbția de vitamină B12.

Deficitul de vitamină B12 se manifestă prin:

  • Anemie/ Confuzie/ Demență/ Depresie
  • Oboseală/ Probleme intestinale/ Tuburări de dispoziție/ Slăbiciune musculară/
  • Tremurături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor
  • Memorie slabă
  • Uscăciunea gurii și a limbii

Vitamina B6 – piridoxina – este vitală pentru dezoltarea normală cerebrală și pentru menținerea în limite normale ale sistemului imunitar și nervos. Persoanele care consumă carne de pasăre, pește, cartofi, fasole și banană, au suficientă vitamina B6. Totuși în cazul unor afecțiuni precum boala renală și sindromul de malabsorbție, pot duce la deficit de vitamină B6. În momentul în care apare un deficit de vitamina B6, scade producția de globule roșii care ajută la oxigenarea corectă a țesuturilor.  Simptomele care se observă la persoanele care prezintă un deficit de vitamina B6 sunt:

  • Confuzie
  • Depresie
  • Sistem imunitar precar

Vitamina B9 – acidul folic – ajută la dispoziția unui individ. Studiile demonstrează că persoanele care au deficit de acid folic pot prezenta depresie. Acidul folic se găsește în legume cu frunze verzi, fasole, mazăre, citrice. Este important de subliniat că, acidul folic este important în sarcină pentru a preveni afectarea creierului dar și afectarea măduvei spinării, ce poate duce la spina bifida. Pe acest considerent se recomandă suplimentarea cu acid folic timp de 3 luni înainte de concepție.

Pentru a preveni deficitul de aceste vitamine importante, este esențial ca și alimentația să fie diversificată și colorată.

Vitamina B1 este importantă în prevenția bolii Beri-Beri

Vitamina B1 sau tiamina, joacă un rol esențial în conversia alimentației în energie. B1 se găsește în cereale integrale, nuci, carne, fasole. Deficitul duce la beriberi, o afecțiune care poate afecta inima, sistemul digestiv și sistemul nervos. Beriberi se întâlnește la persoanele malnutrite sau care consuma alcool în exces.

Simptomele includ:

  • Dificultate în mobilitate
  • Lipsa sensibilității la nivelul mâinilor și picioarelor
  • Paralizie la nivelul membrelor inferioare
  • Insuficiență cardiacă congestivă

Vitamina B2 sau Riboflavina , stimulează sistemul imunitar

Surse naturale de vitamină B2 sunt nucile, legumele verzi, carnea și produsele lactate. Vitamina B2 ajută la utilizarea glucidelor, grăsimilor și proteinelor din dietă și metabolizarea acestora în energie. Previne migrena, catarcata și crește nivelul de energie, prin stimularea nivelului de energie, stimularea imunității, tratarea acneei, crampele musculare și sindromul de tunel carpian.

Vitamina B3 sau niacina, transformă alimentele în energie

Surse naturale sunt legumele, nucile, lactatele, peștele și carnea slabă. Deficitul va duce la o boală numită pellagra.

Simptome de pellagră sunt:

  • Afectare fizică și mentală
  • Diaree
  • Demență

Poate surveni și la persoanele care consumă în exces alcool. Nivelul normal de niacină va duce la controlul tensiunii și colesterolului. Se recomandă sub supraveghere medicală.

Vitamina B5 sau acidul pantotenic ajută în sănătatea hormonală

Surse sunt cruciferele precum kale și broccoli, dar și avocado. Alte surse sunt cerealele integrale, cartofii, lactatele și organele de animale. Este esențial în secreția hormonală dar și în creștere.

Vitamina B6 sau piridoxina, reduce bolile cardiovasculare

Surse de vitamina B6 sunt :

  • Banana/ fasole/ ficat de vită/ orez brun/ morcovi/ brânză/ pui/lapte/ somon/ creveți/ ton/ curcan/ germeni de grâu/ făină integrală

Este o vitamină importantă deoarece este implicată în peste 100 reacții enzimatice de la nivel celular, și ajută la metabolizarea aminoacizilor din alimente și formarea de globule roșii.

Deficitul poate duce la:

  • Slăbiciune musculară, depresie, iritabilitate
  • Pierderea de scurtă durată a memoriei
  • Nervozitate
  • Concentrare deficitară