Merele prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, începând cu îmbunătățirea florei tractului intestinal, reducerea riscului de atac vascular cerebral, reducerea tensiunii arteriale, reducerea riscului de a dezvolta diabet, boli cardiovasculare, obezitate și anumite tipuri de cancer.

Conform Departamentului American al Agriculturii, un măr de mărime medie reprezintă o sursă bună de fibre, putând conține până la 4.4 grame, ceea ce înseamnă 16% din doza zilnică recomandată. Același măr poate oferi 8.4 mg de vitamina C, ceea ce înseamnă 9% din doza zilnică recomandată, alături de mici cantități de minerale și vitamine.

Fotografie de Juan C. Palacios pe Pexels.com

Iată câteva beneficii ale consumului de mere:

  1. Ajută la scăderea colesterolului și tensiunii arteriale

Studiile au demonstrat că atunci când se consumă 1 măr , bogăția de fibre ajută la reducerea riscului cardiovascular. Fibrele conținute de măr sunt solubile în apă, ceea ce va duce la formarea unui material gelatinos, conform Mayo Clinic. Conform Universității Illinois, fibrele solubile previn formarea de plăci ateromatoase pe vasele de sânge, astfel încât va scădea incidența aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare. Ajută de asemenea la scăderea tensiunii arteriale. Tot studiile au demonstrat că atunci când se consumă mere sau/și pere, va scădea riscul de atac vascular cerebral cu 52%. Un studiu publicat în Februarie 2020 în Jurnalul American de Nutriție Clinică, a evidențiat că, consumul a 2 mere pe zi ajută la scăderea LDL colesterolului și a trigliceridelor.

  1. Fibrele din mere, ajută la o digestie mai bună

Conform Harvard Health Publishing, ambele fibre – solubile și insolubile, care nu pot fi absorbite în apă – sunt importante pentru digestie. Conform Universității Illinois, merele le conțin pe ambele. Fibrele solubile încetinesc digestia, ceea ce conferă o stare de sațietate, încetinesc digestia glucozei, ceea ce va duce la un control glicemic favorabil. Fibrele insolubile, pe de altă parte ajută la motilitatea intestinală cu prevenția constipației. Este important a se consuma inclusiv coaja de la măr.

  1. Merele ajută la un sistem imunitar bun

Merele stimuleză imunitatea și datorită vitaminei C pe lângă bogăția de fibre. Vitamina C ajută la întărirea epiteliului celular împotriva patogenilor din mediul înconjurător care pot duce la apariția stresului oxidativ.

  1. Merele se recomandă și în diabet

Fibrele solubile din mere ajută la o digestie mai lentă a glucozei, ceea ce înseamnă și un control glicemic mai bun. Acest tip de fibre ajută la reducerea rezistenței la insulină și îmbunătățirea nivelului glicemiei și a trigliceridelor.

  1. Antioxidanții din mere ajută la prevenția cancerului

Un studiu publicat în octombrie 2016 în Public Health Nutrition, a evidențiat că, consumul de mere regulat este asociat cu reducerea anumitor tipuri de cancer, precum cel colorectal, oral, esofagian și de sân. Un alt studiu publicat în martie 2016 în jurnalul Pediatrics, a evidențiat că femeile care au consumat în adolescență și tinerețe mere, alte fructe și legume, a dus la scăderea riscului de a dezvolta cancerul de sân.

  1. Ajută la scădere ponderală

Bogăția de fibre ajută la sațietate, ceea ce ajută la scădere ponderală. De asemenea, 1 măr de mărime medie conține doar 95 calorii și poate reprezenta un desert sănătos, care să taie pofta de dulce.

7. Merele pot preveni boala Alzheimer

Persoanele care consumă mere, afine, ceai verde bogate în flavonoizi au un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer și demență, față de persoanele care nu prezintă o dietă bogată în acestea.  Un studiu publicat în ianuarie 2020, în jurnalul Biomolecules, a evidențiat că, quercetina, un flavonoid ce se găsește în mere, protejează neuronii împotriva stresului oxidativ, astfel încât se previn boli neurodegenerative.