Toata lumea a auzit macar o data in viata despre anemie si au asociat-o in special cu scaderea fierului din organism dar excesul de fier din organismul cunoscut sub denumirea stiintifica de hemocromatoza este destul de putin cunoscuta.

Deci ce este Hemocromatoza?Imagini pentru hemocromatoza poze

Este o boala metabolica cu determinism frecvent genetic, caracterizata prin tendinta de acumulare in exces a Fierului, atat in tesuturi cat si in organe, unde exercita efecte patogene. Afectiunea se manifesta de cele mai multe ori prin artroza – de multe ori prima manifestare, ciroza hepatica, diabet zaharat, melanodermie – hiperpigmentarea tegumentului, cardiomiopatie dilatativa care poate duce la insuficienta cardiaca severa, hipogonadism dar si alte endocrinopatii care pot duce la cresterea riscului de hepatocarcinom.Imagini pentru hemocromatoza poze

Tabloul clinic:

  • dureri abdominale – sunt cele mai frecvente acuze. Aceste dureri se localizeaza in special in epigastru si in hipocondrul drept sau stang, periombilical sau „in bara”. Au o intensitate mica dar sunt persistente si nu raspund la medicatia uzuala, asociindu-se de multe ori cu anorexie si diaree.
  • astenie fizica si fatigabilitate;
  • artralgii si crampe musculare
  • scaderea libidoului
  • acuze cardiace si dispnee.Imagine similară

Diagnosticarea se face de catre medicul specialist ( diabetolog, internist, hematolog) prin investigatii medicale caracteristice.

Tratamentul intra strict in sfera medicala cu asocierea dietei care trebuie sa fie cat mai saraca in alimente care contin fier. Trebuie sa se evite bauturile alcoolice, suplimentele de fier si vitamina C.

 

Reclame