Detoxifierea , un trend care prinde contur in intreaga lume. Un trend cu multi „discipoli” si sustinatori. Dar de fapt o reusita strategie de marketing si de inavutire pentru multi. Citind numeroase reviste atat de specialitate dar si de uz general am gasit un articol foarte bine scris pe care doresc sa il reproduc in intregime.

Acest articol nu imi apartine dar merita publicat:

„Nu consuma nimic altceva decat sucuri timp de cateva zile si rapid esti mai sanatoasa! Aceasta este promisiunea pe care o vand multe companii producatoare de sucuri, si foarte multe dintre acestea platesc bani buni pentru a fi in pas cu moda aceasta. Insa promisiunile imbuteliate pe masura publicitatii ce li se face, sau detoxifierile drastice epuizeaza creierul si iti dau peste cap metabolismul si tonusul muscular, creand dificultati in operarea acestuia ( in viata sau la sala de forta) la niveluri optime? Se pare ca preturile ridicate nu reprezinta singurul cost al unei purificari.

Promisiune – Claritatea Mentala ti se va imbunatati si iti vei regla capacitatea de concentrare.

Realitate – Se va instala starea de confuzie mentala si un strop de irascibilitate. – Nu se intampla nimic din punct de vedere metabolic cand cineva tine un post doar cu suc, care sa le creasca claritatea mentala- spune Melinda Johnson, asistent profesor clinician si director, Program Didactic in Dietetica, Arizona US.Creierul tau are nevoie de proteine si grasimi pentru a functiona in mod optim; fara acestea, concentrarea ta si starea de spirit pot avea de suferit. – In functie de tipul de post pe baza de sucuri, o persoana poate intra intro stare de ketoza, ceea ce poate avea drept efect „incetosarea mintii” si poate avea un impact asupra starii de spirit – adauga Johnson. Ba mai mult, dietele drastice pot cauza ganduri alimentare obsesive ( Am nevoie de ciocolata acum!) si pot face sa fie aproape imposibila atingerea unor niveluri ridicate de performanta in orice domeniu.

Promisiune – Vei da jos kilograme.

Realitate – Limitarea caloriilor corpului tau te poate expune la punerea unor kilograme in plus. Da, vei elimina apa, si intrucat majoritatea detoxifierilor ofera doar jumatate din necesarul tau caloric, s-ar putea sa dai jos o jumatate de kilogram sau un kilogram la inceput. Insa fara o sursa proteica adecvata, corpul tau incepe sa piarda din masa musculara cu greu obtinuta, ceea ce iti poate afecta metabolismul. – Orice scadere in greutate produsa in timpul unei detoxifieri licide aproape cu siguranta va fi urmata de o crestere in greutate – spune Michelle Babb, MS, RD, nutritionist in Seattle.

Promisiune – Vei elimina toxinele din organism.

Realitate – Corpul tau nu are nevoie de o dieta cu privare pentru detoxifiere. Companiile producatoare de sucuri sustin ca eliminarea alimentelor solide din ecuatie ofera corpurilor noastre posibilitatea de a elimina toxinele stocate. Cu toate acestea, nu este dovedit stiintific faptul ca organismul tau chiar are nevoie de detoxifiere sau ca in timpul unei diete de detoxifiere se „elibereaza”ceva in plus. – O dieta sanatoasa alcatuita din fructe, legume, seminte, proteine slabe, lactate cu continut scazut de grasimi, grasimi sanatoase si un consum minim de alimente extrem de procesate este modalitatea cea mai minunata de detoxifiere in care te poti alimenta – spune Jennifer Nelly, MS, RDN, dietetician inregistrat din Dallas.

Prosmisiune – Nivelurile de energie vor exploda.

Realitate – Limitarea caloriilor poate limita nivelul de energie. – In functie de cat de mult dureaza detoxifierea cu sucuri, corpul nostru poate intra in mod de infometare , si incearca sa isi conserve energia incetinind lucrurile , ne face sa ne simtim lipsiti de energie – spune Johnson. UN aport inadecvat de grasimi si proteine poate ataca energia si mai mult, – Sucul poate cauza o crestere rapida a nivelului de zahar din sange, urmata de o scadere abrupta, care te lasa cu o senzatie de oboseala si de foame – spune Babb.

Cea mai buna optiune pentru tine este sa faci alegeri nutritionale sanatoase si sa nu urmezi prea repede calea „turmei „spre infometare .

 

Un articol de ALLISON YOUNG

 

Reclame