Traim intro lume in care aspectul fizic deschide usile in orice domeniu de activitate ai fi. Media ne bombardeaza cu siluetele trase prin inel ale manechinelor, cu diete care ne promit o scadere ponderala rapida astfel incat peste o luna sau doua sa putem sa ne uitam in oglinda si sa vedem o cu totul alta persoana.

Exista unele diete drastice care intr-adevar dupa o luna sau doua duc la o scadere ponderala de peste 10-20 sau 30 de kilograme.

Personale care isi doresc sa dea cat mai repede jos un numar cat mai mare de kilograme vor acest lucru deoarece ele nu stiu consecinta acestei scaderi drastice asupra organismului. Grasimea , care este depozitata in special la nivel abdominal si nu numai la suprafata ci si in cavitatea abdominala, functioneaza ca un adevarat depozit pentru toxine. Odata ce este arsa grasimea, si mai ales foarte rapid, toate aceste toxine se vor revarsa in fluxul sangvin astfel incat organele interne din cavitatea abdominala vor fi intoxicate. O slabire prea rapida nu numai ca secatuieste corpul de vitamine si minerale esentiale bunei functionari a organismului ci din pacate va duce la fagocitarea proprilor muschi, ceea ce trebuie evitat.

Efectele adverse sunt multiple. Si anume prin scaderea drastica intr-un interval foarte scurt de timp apar diverse tulburari hormonale in organism astfel incat apare caderea parului, se pierde din masa osoasa aparand un risc de osteoporoza, pielea isi pierde din elasticitate si incepe sa atarne, deoarece nu mai exista suficient colagen care ar ajuta-o sa revina la forma initiala, pot aparea vergeturile si celulita atat la nivelul coapselor cat si la nivel de talie si chiar brate.  Un asemenea dezechilibru va duce si la un aspect mai imbatranit , astfel incat persoana supusa acestui stres prin slabire brusca, poate sa descopere in oglinda o persoana cu 10 ani mai in varsta.

Dietele care presupun 800-1000 kcalorii pe zi ( atentie astfel de diete drastice intre 800-1000 kcalorii se fac DOAR sub supraveghere medicala in institutii speciale si nu acasa sau la sfatul oricui), care exclud grupe alimentare de baza si in care aportul zilnic se face doar dintr-o singura grupa alimentara precum si dietele de detoxifiere facute de oricine si oriunde vor supune organismul unui soc, ceea ce duce la un metabolism dereglat cu incetinirea acestuia si nu efectul scontat , scad resursele proprii ale organismului de nutrienti esentiali ceea ce va duce la o imunitate scazuta drastic cu risc de a dezvolta o sumedenie de boli dintre cele mai grave, si cel mai important lucru va aparea chiar si o fagocitare a miocardului ( muschiul inimii) ceea ce poate duce la cresterea enzimelor cardiace cu risc de infarct miocardic acut, care este o urgenta majora!

De asemenea poate sa apara depresia, anxietatea, tulburari de ordin psihic si temutul efect yo-yo.

Din acest motiv daca doriti sa slabiti cereti sfatul unui profesionist din domeniul nutritiei si anume medic nutritionist ( care are specializarea medicala diabet zaharat, nutritie si boli metabolice) precum si dieteticieni-nutritionisti ( care urmeaza in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie un colegiu special de nutritie).

Bibliografie:

  1. Krause’s – Food And the Nutrition Care Process – Edition 13
  2. http://www.webMD.com
  3. jn.nutrition.org
  4. web internet