Cand ai consumat ultima oara alcool? Sa fi fost aseara in club sau astazi cand ai stat intr-un local cu prietenii? Esti una dintre acele persoane care isi doresc sa fie mai suple si ca atare fac exces de sala dar cu toate acestea sunt stresate de faptul ca au in continuare burta? Si de multe ori stai si te gandesti unde este greseala pentru care ramai in continuare cu burta chiar daca faci sala la modul intensiv?!

Raspunsul este simplu. Greseala este in dieta ta. Si nu, nu ma refer la alimentele pe care le consumi, sunt sigura ca ai mare grija de ce pui in farfurie mai ales cand vrei sa ai un stil de viata sanatos. Ma refer la ce adaugi pe langa alimentatie si anume alcoolul sub diverse forme, ori cocktail,ori o bere sau un whisky sau poate chiar un martini. Foarte putini dintre noi constientizeaza ca o cauza principala a surplusului de grasime in special la nivel abdominal este consumul de alcool, chiar si numai a unui pahar. Daca ne gandim ca excludem din alimentatie de multe ori voit grasimile care au 9 kcal pe motiv ca ne ingrasa si care reprezinta principala sursa de energie a organismului uman. Dar stiai ca organismul uman nu poate functiona fara grasimi? In schimb va asigur ca poate functiona fara alcool, 1 g de alcool are 7 kcal, 1 g de proteine are 4 kcal si 1 gram de carbohidrati/glucide are tot 4 kcal.

Recent s-a realizat in Marea Britanie un studiu care a scos la iveala ca in medie 10% din aportul zilnic de calorii al adultilor provine din bauturile cu alcool. Estimarile specialistilor englezi au aratat ca in conditiile unui consum moderat de alcool pe zi se poate ajunge la un excedent de pana la 6000 kcalorii pe luna. Se atrage atentia ca acest surplus, daca nu se iau masuri care sa echilibreze balanta aport/consum de energie, se poate traduce printro crestere in greutate de aproximativ 2 kilograme.

Conform unui studiu aparut in Nutrition Jurnal dupa consumul unui pahar de tarie, intregul proces de ardere a grasimilor este incetinit timp de cateva ore cu peste 70%. Alcoolul nu numai ca reduce numarul de calorii arse, dar scade nivelul testosteronului la 24 ore dupa ce a intrat in sange.

De asemenea nu stiu cati dintre voi ati constatat ca dupa ce ati consumat un pahar de alcool simtiti nevoia de a manca indiferent de ora, si nu orice ci mai ales carbohidrati si daca se poate sa fie cei simpli adica cei din produse de patiserie, ciocolata, in concluzie tot ce este mai dulce. Oare ce se intampla in organism cand nu numai ca arderile sunt incetinite dar mai adaugam si carbohidrati cu eliberare rapida care majoritatea se stocheaza sub forma de tesut adipos?! Deoarece este clar ca energia cumulata nu o vom cheltui la ceasuri tarzii din noapte la sala!

Regula generala de slabire este sa ardem exact cat consumam, nu este bine nici sa ardem mai mult decat ingeram deoarece apar stari de toropeala, astenofatigabilitate, somnolenta, letargie sau sa ardem mult mai putin decat ingeram deoarece astfel apare supraponderea si in final obezitatea cu multiplele sale riscuri si chiar complicatii: diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, atac vascular cerebral, hipertensiune arteriala, boli ale articulatiilor etc.

Deci iti recomand ca inainte sa ingeri un pahar cu alcool sa te gandesti de 2 ori . Si nu uita nu este interzis sa consumi alcool dar sa stii exact cand, cum si in ce moment al zilei.

Calorii ascunse in cele mai populare bauturi alcoolice:

 • 1 halba de bere blonda – 180 kcalorii
 • 1 halba de bere bruna – 210 kcalorii
 • 1 pahar de gin tonic – 213 kcalorii
 • 1 pahar sampanie demi-dulce – 145 kcalorii
 • 1 pahar samapnie dulce – 175 kcalorii
 • 1 pahar sherry 20% – 228 kcalorii
 • 1 pahar vin alb demi-dulce – 138 kcalorii
 • 1 pahar vin alb sec – 109 kcalorii
 • 1 pahar vin rosu demi-dulce – 138 kcalorii
 • 1 pahar vin rosu dulce – 160 kcalorii
 • 1 pahar vin rosu sec – 112 kcalorii
 • 1 pahar vodca 40% – 350 kcalorii
 • 1 pahar whisky – 330 kcalorii
 • 1 Pina Colada – 300 kcalorii
 • 1 pahar Martini-130 kcalorii

Dupa cum observi bauturile alcoolice au cam acelasi numar de kilocalorii precum o are o gustare care poate consta intr-un fruct, in cereale sau un sandwich.

Tu ce vei alege? sau

surse:

 1. web internet
 2. Revista Slabsau Gras – decembrie/ianuarie 2014/2015
Reclame