„Nu exista nici o dieta minune ! Daca ar exista atunci nu ar mai exista persoane supraponderale si obeze! „

Indexul glicemic reprezinta o stadializare a carbohidratilor, bazata pe capacitatea acestora in a determina un raspuns glicemic ( conversia acestora in glucoza in organismul uman). Indexul glicemic utilizeaza o scala de la 0 la 100 , valorile cele mai crescute apartin alimentelor care determina o crestere rapida a glicemiei in sange. Punctul de referinta il reprezinta chiar glucoza pura, a carui indice glicemic este 100.

De ce este important indicele glicemic probabil te intrebi? Importanta acestuia consta in faptul ca pentru o buna functionare a corpului uman este important ca glicemia  sa fie constat la o valoare medie, nici prea jos nici prea sus. In cazul in care glicemia scade prea mult sub valoarea normala apare o senzatie de letargie asociata cu o senzatie imperioasa de foame. Opusul, o glicemie crescuta va trimite semnale creierului ca trebuie sa secrete mai multa insulina( hormonul secretat in mod constant de pancreas). Insulina are rolul de a scadea glicemia, dar va converti excesul de glucoza in grasime ceea ce va duce inevitabil la suprapondere sau chiar obezitate.

Istoricul dietei

Cel care a observat prima oara viteza cu care alimentele sunt descompuse in organism in glucoza a fost in anul 1980 dr. David Jenkins la Universitatea din Toronto. Echipa sa a definit indexul glicemic pentru a masura potentialul de crestere a nivelului glucozei din sange pentru carbohidrati simpli si complecsi. Alimentele cu un indice glicemic scazut s-au dovedit a fi cerealele integrale sau combinate, leguminoasele, lactatele degresate si unele legume . De ex, carbohidratii complecsi din painea alba cresc nivelul glucozei din sange mai mult decat carbohidratii simpli din inghetata, in ciuda continutului de zahar al acesteia din urma.

Dieta pe baza indexului glicemic, se bazeaza pe alimente care elibereaza lent zaharul in fluxul sangvin, asigurand energie in mod constant. Alimentele cu I.G. scazut reprezinta baza dietei, deoarece, fiind digerate mai lent, asigura senzatia de satietate mai mult timp. Alimentele dulci, inalt procesate determina o crestere rapida a nivelului de zahar din sange si fac pancreasul sa elibereze insulina. Prin urmare pentru a slabi mentineti scazut nivelul insulinei. O alta varianta a dietei grupeaza alimentele in trei categorii: rosii ( evitati-le daca doriti sa slabiti), galbene ( consumati-le ocazional) si verzi ( mancati la discretie).

Argumente

Bine fundamentata din punct de vedere medical si nutritional, dieta este si variata. Printre beneficii se numara un nivel mai scazut de glucoza si insulina in sange ( ideal pentru diabetici).

Aceasta dieta reduce riscul bolilor de inima, atacuri cerebrale, diabet tip 2 , cancer de colon si prostata.

Dezavantajul

Se elimina din alimentatia zilnica anumite alimente care asigura necesarul de nutrienti. De exemplu daca se elimina anumite fructe si legume cu un indice glicemic mai crescut, pot aparea deficiente in vitamina A, vitamina C si fibre. De asemenea utilizarea doar a anumitor alimente cu un indice glicemic cat mai scazut pot duce la o stare de oboseala datorita unei cantitati de glucoza scazuta in organism, principala sursa de energie a corpului uman.

Dr. David Ludwig, fondatorul programului de slabit „Greutatea optima pentru viata” ne sfatuieste sa privim intotdeauna lucrurile in ansamblu si sa nu ne bazam alimentatia pe un singur criteriu, nici macar pe cel al indicelui glicemic. Alimentele cu adevarat sanatoase sunt in primul rand neprocesate, apoi bogate in nutrienti, vitamine si minerale, si abia in cele din urma au si un indice glicemic scazut. Un bun indiciu e proportia dintre carbohidrati si fibra alimentara trecuta pe etichetele alimentelor. Proportia ar trebui sa fie cat mai echilibrata in favoarea fibrei.

Surse:

  1. http://www.nutritiondata.com
  2. http://www.silueta-sanatate.dcnews.ro
  3. Alege dieta potrivita – dr. Judith C. Rodriguez

Urmeaza Dieta Omului de Neanderthal