Astazi doresc sa aduc in prim plan si reversul medaliei, adica ceea ce se intampla atunci cand cineva este foarte obsedat de aspectul fizic si doreste cu disperare sa slabeasca ajungand in cele din urma sa treaca in partea de boala, care are un aspect atat metabolic cat si psihic.

Si anume prima boala ce o voi prezenta este Anorexia Nervoasa.

Este o boala ce se defineste prin autoinfometare voluntara si emaciere ( slabire exagerata), asociate cu o preocupare excesiva pentru greutatea corporala si cu teama, nejustificata, fata de cresterea in greutate. Scaderea ponderala este privita ca un semn extraordinar de autodisciplina, in timp ce castigul ponderal este preceput ca o inacceptabila pierdere a controlului. De regula persoanele care sufera de aceasta boala au tendinta de a nega problemele cu care se confrunta si au o perceptie denaturata asupra imaginii corporale.

De regula boala survine la femeile cu varsta cuprinsa intre 15-23 ani, unii autori descriu varstele 14 si respectiv 18 ani ca fiind critice pentru debutul maladiei. Femeile cu cea mai mare predispozitie pentru aparitia anorexiei nervoase sunt cele cu un nivel socio-economic mediu-inalt, adolescentele care tin dieta, precum si cele cu profesii care impun un anumit ideal al aspectului fizic ( dansatoare, actrite, gimnaste, manechine etc). Alti factori de risc sunt abuzul de alcool si de droguri, precum si unele boli care necesita un regim alimentar cu restrictii ( diabet zaharat, fibroza chistica etc). S-a constatat ca de regula cei care sufera de anorexie nervoasa prezinta anomalii ale secretiei de serotonina, componenta a sistemului de inducere a satietatii si hormon care induce starea de bine.

Trebuie stiut ca:

 • persoanele anorexice au in mod obisnuit o greutate cu 15-20% sub cea normala, de exemplu un indice de masa corporala mai mic de 17,5 kg/m  este considerat caracteristic anorexiei nervoase;
 • teama intensa de castig ponderal sau obezitate, chiar daca pacientul este subponderal;
 • alterarea perceptiei asupra greutatii sau imaginii corporale;
 • amenoreea – adica lipsa a cel putin 3 cicluri menstruale consecutive;
 • o trasatura frecvent intalnita la anorexici este perfectionismul si obsesia pentru ordine si disciplina;
 • de regula dezvolta un tablou depresiv sau obsesiv-compulsiv fata de alimentatie.

Exista doua subtipuri specifice ale anorexiei nervoase si anume:

 • tipul restrictiv – refuzul alimentelor care contin grasimi si practicarea frecventa a exercitiului fizic pentru a favoriza scaderea ponderala;
 • tipul binge eating / purgin ( comportament compensator ) care recurge la tehnici de eliminare fortata: varsaturi autoprovocate, abuz de diuretice, laxative sau clisme.

Dar cum ne dam seama ca cineva din preajma noastra sufera de aceasta boala:

 • scadere ponderala importanta, in absenta unor boli psihiatrice care sa explice refuzul alimentatiei si a unor boli somatice care sa justifice pierderea ponderala;
 • consumul unor cantitati mici de hrana, asociat sau nu cu varsaturi;
 • exercitiu fizic practicat cu obstinatie;
 • negarea foamei, a emacierii ( scaderii ponderale) si a oboselei;
 • comportament alimentar anormal poate insemna si ascunderea alimentelor, autoizolarea in timpul meselor, abuz de laxative etc.

Trebuie stiut ca anorexia nervoasa netratata duce la deces, 18-20% dintre pacienti, ceea ce reprezinta cea mai mare cifra de deces prematur dintre toate afectiunile psihiatrice. In urma tratamentului, 50% dintre supravietuitori se recupereaza complet, 30% partial iar 20% vor mentine pe termen lung tendinte spre diete irationale si temeri alimentare.

Tratamentul inseamna munca de echipa intre medic psihiatru, medic nutritionist precum si terapie familiala si psihoterapie.

Si acum cateva exemple de persoane celebre cu anorexie:

Nana KaragianniEste o prezentatoare din Grecia care a lucrat si ca model si datorita obsesiei fata de propria imagine a ajuns sa sufere de anorexie nervoasa.

Valeria Levitin

Numita „cea mai slaba femeie din lume”, Valeria nu ezita sa-si expuna corpul firav, tocmai din dorinta de a soca si de a le detemina pe fete sa nu-i urmeze exemplul. Cantareste doare 25 kg.

Rebeca JonesLa prima vedere, ai spune ca cele doua fete din aceasta fotografie sunt surori, insa in realitate, sunt fiica si mama. Rebeca Jones (dreapta) are 26 de ani, cantareste 31 de kilograme si incape cu usurinta in hainele unei fetite de 7 ani. Rebeca sufera inca din adolescenta de anorexie, dar cu toate acestea incearca sa duca o viata normala alaturi de fiica ei.

Isabelle Caro – cazul cel mai celebru de anorexie.

Isabelle Caro a fost un apreciat model francez, insa anorexia a ucis-o la doar 28 de ani. In anul 2007, Isabelle a devenit imaginea unei campanii socante antianorexie, iar imaginile cu ea goala au facut inconjurul lumii. In 2010, Isabelle Caro a murit din cauza unei afectiuni respiratorii acute, a deshidratarii si a lipsei alimentatiei.

In interviurile pe care le-a oferit de-a lungul timpului, Isabelle a marturisit ca obsesia pentru un corp slab i se trage din copilarie, de pe urma traumelor la care a fost supusa de mama ei. Aceasta din urma se temea ca fiica ei sa nu creasca in inaltime, asa ca o tinea inchisa in casa.

Jeremy Gillitzer

The male model who died from anorexia

Manechin celebru care s-a luptat continuu atat cu anorexia cat si cu bulimia. A murit in 2010 la varsta de 38 ani;

The Uruguayan sister models who both died of anorexia 6 months apart

Doua surori din Uruguay, ambele manechine care au murit la o distanta de 6 luni una de alta, ambele suferind de anorxie nervoasa.

Si la final un caz care ne aduce speranta ca totusi putem lupta contra anorexiei.

O femeie care a luptat contra anorexiei din dorinta de a fi mama, deoarece sa nu uitam anorexia duce si la infertilitate.

The woman who beat anorexia to fulfill her dream of becoming a mother

bibliografie:

1. Tratat roman de boli metabolice -vol 2 – editat de Viorel Serban;

2. http://www.ele.ro

3. http://www.oddee.com

Reclame