Peste tot auzim vorbindu-se despre probleme de sănătate, în tramvai, în autobuz, în magazin…peste tot dăm de atotştiutori care vorbesc despre medicină, tratamente, ce nu fac bine medicii sau ce fac bine. Dar nici măcar unul dintre ei nu este în temă cu ce înseamnă cu adevărat o boală…ce tratament trebuie dat sau ce eforturi fac medicii pentru a trata un om. Pentru că prima dată trebuie să tratezi omul şi abia apoi boala.

Toata lumea a auzit despre hepatita C, dar oare câţi dintre noi ştiu ce înseamnă cu adevărat şi ce probleme de sănătate mari ridică această epidemie,deoarece  atunci când vorbim despre hepatita C vorbim despre o epidemie. Hepatita acută virală C este una dintre marile probleme de sănătate pe plan mondial, fiind o boală ce survine silenţios, fără simptome şi detectată în urma unor banale analize de sânge. Este o boală foarte contagioasă, este strict umană şi produsă de virusul hepatitei C, afectând cu predilecţie ficatul în contextul unei îmbolnăviri a întregului organism. Hepatita C favorizează apariţia diabetului de tip 2, relevă un studiu efectuat de cercetătorii din Taiwan. Este una dintre afecţiunile care evoluează spre ciroză hepatică şi cancer hepatic. Analizele cele mai concludente sunt anticorpii anti HCV pozitivi şi Ag HBc pozitiv.Conform OMS se apreciază că la scară mondială infecţia virală C afectează 3% din populaţie, adică 170 milioane de subiecţi. Trebuie ştiut că virusul hepatiei C se transmite numai prin sânge, teoretic orice sursă de sânge sau produs din sânge transmite virusul.Mulţi consideră că acest virus se transmite preponderent pe cale sexuală, dar este o teorie eronată, deoarece acest virus nu se transmite pe această cale.

Concluzia este că hepatita C este o boală foarte rar diagnosticată, ea evoluează tăcut în organismul afectat până la 25-30 de ani, fiind descoperită chiar întâmplător. Ea se transmite NUMAI prin sânge şi nu pe alte căi. NU se transmite pe cale sexuală precum virusul heptitei B.

Numai de noi depinde să fim sănătoşi.