Bolnavii cu hepatită cronică şi alte afecţiuni ale ficatului necesită o dietă mai specială, astfel încât să se prevină complicaţiile şi malnutriţia. Dieta este o componentă importantă a unui tratament la bolnavii hepatici, şi acest lucru trebuie înţeles atât de pacient cât şi de familie.

Un aspect foarte important în cazul pacienţilor cu boala hepatică este evitarea consumului de băuturi alcoolice de orice tip. În caz contrar, dacă acest aspect nu se respectă, apare un risc foarte mare de ciroză hepatică care inevitabil merge spre deces.

Alimentele recomandate într-o astfel de afecţiune sunt:

  • lapte degresat şi iaurt;
  • brânza de vaci, caş şi telemea ( desărată);
  • paste făinoase, orez, griş, mălai-fierte bine;
  • biscuiţi, cornuri, chifle, pâine albă;
  • cereale integrale: fulgi de ovăz, grâu, tărâţe de ovăz şi orz;
  • mere, struguri, căpşuni, pepene, lămâi, portocale, grapefuit;
  • dovlecei, lăptuci, conopidă, roşii, morcovi, cartofi ( fierţi sau copţi ), ardei gras, spanac, mazăre verde;
  • supe, piureuri, soteuri ( fără prăjeli);
  • preparare prin fierbere sau grătar: carne fără grăsime, vită, pasăre ( fără piele);
  • peşte proaspăt sau congelat: păstrăv, calcan, mreană, şalău, ştiucă;
  • ouăle se consumă numai după o fierbere, nu prăjite şi maxim 2 ouă pe săptămână;
  • ouăle sunt interzise cu predilecţie la pacienţii care prezintă litiază biliară;
  • unt şi smântână degresate, proaspete şi nesărate;
  • grăsimi vegetale ( ulei de măsline care este foarte bun, floarea-soarelui, porumb şi dovleac);
  • miere de albine, marmeladă, magiun şi jeleu;
  • bomboane, şerbet şi bezele;
  • prăjituri preparate cu aluat uscat;
  • sucuri de fructe în special citrice şi struguri, dar nu carbogazoase ci naturale, extrase din aceste fructe dacă se poate manual şi acasă. Nu cele comercializate
  • compoturi şi ceai de mentă, tei sau cozi de cireşe;
  • o cafea naturală pe zi, nu prăjită. Dar mai rar
  • ca şi comdimente: pătrunjel,mărar, leuştean, dafin, cimbru, chimen, ţelină, suc de lămâie, sare de lămâie diluată şi oţet slab ( de preferinţă de fructe şi nu din vin).

Alimentele interzise sunt:

  • brânzeturi fermentate;
  • nuci, alune, avocado, migdale, smochine, curmale, unt de arahide;
  • castraveţi, gulii, varză, vinete, ceapă, usturoi, cartofi prăjiţi, murături;
  • carne grasă de: porc, oaie, miel, gâscă, raţă, cocoş şi vânat;
  • mezeluri : cârnaţi, păstramă;
  • măruntaie: creier, rinichi, drob de miel;
  • carne tocată şi condimentată : ardei umpluţi şi sarmale;
  • icre şi peşte gras: somon, crap, biban şi scumbie;
  • ouă prăjite  şi ouă de raţe;
  • prăjeli, maioneză, sosuri ( grase şi condimentate);
  • grăsimi animale ( untură, slănină);
  • prăjituri cu unt sau multe gălbenuşuri de ou;
  • plăcinte, cozonac, clătite, gogoşi, prăjituri cu cacao;
  • ciocolată şi îngheţată;
  • toate tipurile de băuturi alcoolice şi băuturi prea reci;
  • piper, ardei iute, hrean şi muştar.

La bolnavii cu afectare hepatică de asemena se recomandă şi o activitate profesională fără expunere la surmenaj şi la eforturi fizice foarte mari, împreună cu respectarea unui anumit program de odihnă.

About these ads